JAK PODAWAĆ HERBATĘ? KILKA UNIWERSALNYCH PORAD AKTUALNYCH PRZEZ CAŁY ROK

Herbata to uniwersalny napój w każdym domu, choć tradycja jej spożywania nie u nas jest tak długa, jak w Wielkiej Brytanii czy w Chinach. Przy herbacie przyjmujemy gości, spędzamy samotne wieczory z książką, czy zaciekle dyskutujemy z naszą drugą połową.

Wybór ulubionego rodzaju herbaty to temat na osobny artykuł. Eksperci mogą godzinami debatować o przewadze zielonej herbaty nad czarną, specyficznym smaku Yerby, czy picia odpowiedniego rodzaju herbaty o odpowiedniej porze – bo w końcu English Breakfast i Earl Grey to zupełnie co innego! Pomijając te wszystkie dylematy, skupimy się na tym, czego potrzebujemy w domu, aby podawać herbatę na różne sposoby.

Czajnik

Oszczędność czasu wymusiła na nas korzystanie z urządzeń elektrycznych, co ma zastosowania także przy tak prostej czynności jak zwykłe gotowanie wody. Pomijając walory estetyczne, zapraszając wielu gości, lepiej mieć czajnik o większej pojemności – wtedy gotujemy wodę tylko raz i starcza na zalanie wszystkich filiżanek. Jeszcze ważniejsze jest to, czy woda w czajniku będzie czysta. Dlatego lepiej wybierać czajniki z płytową grzałką ukrytą w podstawie urządzenia, niż ze spiralną grzałką w środku. W tych pierwszych ryzyko osadzania się kamienia jest ograniczone do minimum. Druga sprawa to zastosowane filtry. Im są dokładniejsze, tym bardziej wyrazisty smak herbaty.

Filiżanki

A czemu nie kubek? Koneserzy przekonują, że aby rozkoszować się prawdziwym smakiem herbaty napój powinien być podawany w naczyniu, którego kształt rozszerza się ku górze. Najlepiej jeśli filiżanka jest porcelanowa. Porcelana lepiej niż inne tworzywa zachowuje ciepło. Na szczęście w polskich domach zanika straszny zwyczaj picia gorącej herbaty w szklankach rodem z PRL. Co nie znaczy, że szklanki są całkowicie bezużyteczne. Wysokie, pojemne szklanki to idealne naczynie na mrożoną herbatę z lodem – w sam raz na wyjście na taras, czy do ogrodu.

Podgrzewacz

Podstawka na czajniczek z podgrzewaczem typu tealight to częsty element w zestawach do podawania herbaty. Nie tylko ładnie wygląda, ale również pozwala zachować optymalną temperaturę.

Rozmaite dodatki

Herbata z cukrem i z cytryną to normalna sprawa. Ale zawsze możemy spróbować puścić wodzę fantazji i poeksperymentować z innymi dodatkami. Zwykły cukier możemy zamienić na trzcinowy, możemy słodzić miodem, dodawać sok malinowy, albo nawet coś mocniejszego – w zimny wieczór nic tak dobrze nie rozgrzewa jak herbata z rumem! Równie duży wybór mam w przypadku sprawdzonych przepisów na mrożoną herbatę w lecie. Możemy dodać skórkę pomarańczy, truskawki czy nektar z mango.

Przydatne akcesoria

Wśród przydatnych przedmiotów znajdziemy specjalne zaparzacze, przelewaczki, sitka, a nawet specjalny termometr sprawdzający, czy temperatura jest optymalna do picia.

Jak widać z banalnego picia herbaty można uczynić prawdziwą sztukę z rytuałem, który ma odpowiednią oprawę i znaczenie. Wystarczy odrobina wysiłku i niewielka dawka wiedzy.

 

Tekst pozyskany z archiwalnej wersji strony technologicznie.pl – Napisany przez autora bloga.