JAK WYBRAĆ IDEALNĄ ZAMRAŻARKĘ DO NOWOCZESNEJ KUCHNI?

Lato to czas, gdy zamrażarki stają się bardziej doceniane. I nie chodzi tutaj wyłącznie o przechowywanie ogromnych zapasów lodów czekoladowych albo kostek lodu do drinków. Właśnie teraz mamy niepowtarzalną okazję załapać się na wiele sezonowych owoców i warzyw, których nie będzie już w kolejnych miesiącach. Zamrożenie to najlepszy sposób, żeby cieszyć się zimą ze świeżych truskawek lub czereśni.

Na co zwrócić uwagę wybierając zamrażarkę?

1. Zdolność zamrażania

Z pozoru logiczne, chociaż często ten parametr bywa ukryty i trzeba trochę czasu, żeby doszukać się go w specyfikacji urządzenia. Zazwyczaj producent wskazuje, ile kilogramów żywności możemy zamrozić w ciągu 24 godzin. Wartość może wahać się od 3 lub 4 w najtańszych modelach, do 16 w tych bardziej zaawansowanych.

2. Zdolność utrzymywania temperatury

Dobrze by było, gdyby w przypadku nagłego odcięcia zasilania nasze zamrożone potrawy nie zamieniły się w płynną breję. Czasowe awarie albo odcięcie prądu w całym bloku to sytuacje, które się zdarzają. Jeśli zainwestujemy w zamrażarkę, która potrafi utrzymać temperaturę przez 15 lub 18 godzin to możemy spać spokojnie. Choć są też modele, które bez prądu radzą sobie ponad dobę!

3. Klasa zamrażania

Wartość wyraża liczba od 1 do 4 gwiazdek. W przypadku jednej gwiazdki zamrażarka osiąga temperaturę minus 6 stopni, w której można przechowywać produkty nie dłużej niż tydzień. To mniej więcej tak samo jak w szufladzie do niskich temperatur w zwykłej lodówce. Maksymalna wartość, czyli 4 gwiazdki, oznacza temperaturę minus 24 stopnie, w której żywność można przechowywać nawet rok. Im dłużej chcemy przechowywać produkty, tym wyższa wartość powinna nas interesować. Większość produktów na rynku ma 3 lub 4 gwiazdki.

4. Wielkość i kształt

Im większa zamrażarka, tym więcej w niej zmieścimy. Podobnie jak w przypadku pralki czy lodówki lepiej wybrać większe rozmiary, jeśli z urządzenia będzie korzystać większa rodzina. Z dwóch typów zamrażarek – szufladowych i skrzyniowych, bardziej pojemne są te drugie, jednak ze względu na duże gabaryty często nie mieszczą się w kuchni i są przenoszone na przykład do garażu. Podobnie jak inne sprzęty zamrażarkę można umieścić także w zabudowie.

5. Zastosowane technologie

Gdy parametry są podobne, często o wyborze idealnego urządzenia decydują szczegóły. Trudno kierować się tu na przykład klasą energetyczną, bo różnica między A+ i A++ jest w skali rocznych wydatków niemal nieistotna. Warto jednak zwrócić uwagę na różne sztuczki, którym producenci postanowili ułatwić nam życie. Zamrażarki LIEBHERR posiadaja na przykład funkcję VarioSpace, która umożliwia odłączenie nieużywanych pustych szuflad, co pozwala na realne oszczędności w poborze energii. Uszczelka antybakteryjna to patent znany między innymi w urządzeniach Beko. Przydatna jest również funkcja szybkie zamrażania – szczególnie wtedy, gdy szybko chcemy przygotować kostki lodu, a także wszystkie technologie zapobiegające powstawaniu szronu, dzięki czemu nie musimy rozmrażać urządzenia. Ostatnią funkcją, która ułatwi życie szczególnie mniej uważnym domownikom jest alarm włączający się w przypadku niedomknięcia drzwi.

Dobra zamrażarka potrafi być bezcennym sprzymierzeńcem w lecie. Podobnie jak dobry wentylator! Znalezienie urządzenia dopasowanego do potrzeb i wymiarów kuchni, a także odpowiednio efektywnego i niedrogiego w utrzymaniu to wyzwanie równie trudne, jak zaplanowanie idealnych wakacji. Gra jest jednak warta świeczki, a efekty swoich starań docenimy kilka miesięcy później.

Jakie produkty najchętniej zamrozicie, aby cieszyć się ich smakiem po wakacjach?
Piszcie w komentarzach!

 

Tekst pozyskany z archiwalnej wersji strony technologicznie.pl – Napisany przez autora bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *