5 prostych potraw, które przygotujesz za pomocą blendera

zupa-krem-brokuly

Czasami niepozorne urządzenie potrafi zdziałać w kuchni prawdziwe cuda. Proste przepisy z użyciem zmiksowanych składników sprawdzą się w każdym domu i o każdej porze.
Poza tym przyrządzicie je błyskawicznie.

Zupa-krem z brokułów

Posiekaną drobno cebulę, 3 duże marchewki i ząbek czosnku smażymy na maśle. Do garnka wlewamy 4 szklanki wody, bulion i 500 g pokrojonych brokułów. Po zagotowaniu łączymy z usmażonymi warzywami i gotujemy jeszcze 15 min aż brokuły zmiękną. Całość miksujemy blenderem. Następnie zupę doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
Przed podaniem dodajemy śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.

W podobny sposób możemy przyrządzić zupę-krem z dyni, kalafiora albo cukinii.

Hummus

hummus

Nie ma to jak egzotyczna przekąska pochodząca z Bliskiego Wschodu. Do blendera wrzucamy 500 g ciecierzycy, rozdrobniony ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki kminu rzymskiego i 1 łyżeczkę dobrej oliwy z oliwek. Miksujemy na wolnych obrotach aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Możemy także dodać odrobinę soku z cytryny i pastę tahini. Hummus najlepiej podawać z chlebem pita i świeżymi warzywami.

Sos salsa

sos-salsa

Nie musimy kupować gotowych sosów do chipsów czy nachos skoro możemy je zrobić sami.

Jeśli lubimy ostrą salsę, wystarczy zmiksować za pomocą blendera: 2 puszki pomidorów, 40 g papryczek chili, 1 drobno posiekaną cebulę, sok z limonki, szczyptę soli oraz 3 łyżeczki kolendry.

Z połączenia tych składników powstanie fantastyczna meksykańska salsa.





Koktajl truskawkowy

koktajl-truskwkowy

Do blendera wrzucamy 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych), 150 g jogurtu i 2 łyżki cukru. Po zmiksowaniu można jeszcze przecedzić napój przez nylonowe sitko, aby pozbyć się pestek. Latem podajemy razem z kruszonym lodem dla ochłody.

Domowy majonez

domowy-majonez

Ten przepis może się przydać, jeśli akurat zamkną wszystkie okoliczne sklepy, a majonez jest nam potrzebny. Albo jeśli mamy ochotę przygotować coś własnym sposobem i bez konserwantów.

Za pomocą blendera miksujemy 1 duże jajko, 150 ml oliwy z oliwek lub oleju, łyżeczkę musztardy, 3 łyżeczki soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jakie jeszcze znacie sprawdzone przepisy z użyciem blendera? Piszcie w komentarzach!