Grill elektryczny. Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

shutterstock_199904141

Grillowanie w Polsce urosło do rangi jednego z obowiązkowych punktów podczas weekendów, urlopów czy spotkań w gronie rodzinnym lub ze znajomymi. Jednak preferencje szybko się zmieniają. Tradycyjne grille coraz częściej zastępujemy grillami elektrycznymi. Są mniej wymagające – nie trzeba ich rozpalać, doglądać, a czyszczenie jest znacznie bardziej komfortowe. Na co zwrócić uwagę, zanim dokonamy wyboru? Oto lista najważniejszych elementów.

Płyta czy ruszt?

Najważniejsze pytanie w kontekście wygody brzmi: na jakiej powierzchni chcemy piec i czy poszczególne elementy możemy włożyć do zmywarki?

W klasycznych grillach nie mamy wyboru – zawsze robimy to na ruszcie. W grillach elektrycznych możemy dodatkowo wybrać płytę ze specjalnymi żłobieniami. Ale oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy.

grill-elektryczny-ruszt

Zwykłe grille z rusztem bardziej oddają klimat grillowania, ale wówczas tłuszcz osiada na węglu, a z kolei w grillach elektrycznych na grzałce. Trzeba będzie więc to wszystko wyczyścić, bo tej części niestety nie włożymy do zmywarki.

W przypadku grilla z płytą tłuszcz ścieka po specjalnych rynienkach do zbiornika. Na koniec pieczenia wystarczy jedynie go opróżnić – w ten sposób unikamy nieprzyjemności związanej z czyszczeniem grzałki. Dodatkową zaletą jest również to, że potrawy nie przywierają do powierzchni. Jeśli więc zależy ci na maksymalnej wygodzie i przyjemności, wybierz płytę ze specjalnym zbiornikiem.

grill-elektryczny-płyta

Warto też sprawdzić, czy płyta jest podzielona na mniejsze części. Wówczas prawie na pewno zmieszczą się one do zmywarki (kiedy płyta jest jedną częścią będzie to niemożliwe).

Stojący, a może stołowy?

W tym przypadku sporo zależy od naszych potrzeb. Jeśli organizujemy grilla dla kilku osób i nie mamy zbyt dużo miejsca, to najlepiej sprawdzi się grill stołowy.

Grille stojące to już duże większe wyzwanie, bo potrzeba do nich więcej miejsca na tarasach i ogrodach. Pamiętajmy tylko o konieczności posiadania długiego przedłużacza, aby doprowadzić do niego zasilanie.

Otwarty czy zamknięty?

Końcowy efekt pieczenia w obu przypadkach będzie podobny. Jedyna różnica to sposób, w jaki chcesz przyrządzić potrawy. Jeśli lubisz na nie patrzyć, a do tego nasycać się ulatniającym się zapachem i samodzielnie przekładać mięso, wybierz grill otwarty.

Grill zamknięty przypomina nieco opiekacz do kanapek. Mięso kładziemy na jedną z płyt grzejnych, a z góry dociskamy go drugą płytą grzejną. Nie będziemy mieli zbyt intensywnego zapachu grillowanego mięsa (stłumi go przykrywająca mięso płyta), ale będzie ono doskonale opieczone z obu stron jednocześnie. I to bez konieczności jego przekładania.

Jaka optymalna moc?

Powiedzmy sobie tutaj jedno: większa moc nie przyspieszy samego procesu pieczenia mięsa. Co najwyżej przyspieszymy drogę do jego spalenia, jeśli zbytnio jej zaufamy. Tu bardziej chodzi o to, jak szybko będzie się nagrzewał. Jeśli oczekujemy natychmiastowego efektu (np. żeby przygotować sobie coś do pracy), lepiej wybrać większą moc. Większość grilli ma moc od 800 W do 2500 W. Najtańsze są te o mocy od 1000 W do 1400 W. Za ok. 200 zł będziemy mieli urządzenie o mocy od 1500 W do 2000 W, a powyżej 2000 W będzie to wydatek na poziomie 350 zł.

Automatyczne programy grillowania – czy warto?

W sklepach są już grille z automatycznymi programami grillowania. Są oczywiście nieco droższe, ale pytanie, czy warto dopłacać i na czym polega praktyczna różnica?

Jeśli tylko od czasu do czasu chcesz upiec kiełbaskę czy filet z kurczaka, albo jesteś mistrzem grillowania, ta opcja będzie raczej zbędna. Automatyczne programy grillowania najlepiej sprawdzą się u tych, którzy chcą postawić pierwsze kroki w grillowaniu czegoś więcej niż prosty filet.

Jeśli więc nie jesteś pewien, czy równie łatwo jak kurczaka przyrządzisz owoce morza lub panini, wypróbuj jedną z automatycznych opcji, które samodzielnie dobierają czas i temperaturę pieczenia do potrawy. Jeśli grillowanie się zakończy, urządzenie powiadomi nas sygnałem dźwiękowym. W zależności od producenta spotkamy się z programami do hamburgerów, czerwonego mięsa, drobiu, ryb oraz warzyw.

Regulacja temperatury

Czy warto dopłacić nieco więcej pieniędzy i kupić urządzenie z regulacją temperatury? Wszak warzywa, drób czy czerwone mięso wymagają zupełnie innych temperatur.

Odpowiedź na to pytanie brzmi „oczywiście, że tak!”. Trudno bowiem oczekiwać, że każda potrawa będzie się idealnie grillować w każdych warunkach. Warto przy tym zwrócić uwagę na funkcję nazywaną wskaźnikiem wypieczenia mięsa.

W otwartych grillach możemy z łatwością kontrolować stan wypieczenia, ale w zamkniętych to już znacznie trudniejsze. Częste otwieranie pokrywy może obniżać temperaturę pieczenia, więc zwłaszcza w tych modelach wskaźnik wypieczenia mięsa sprawdzi się najlepiej.

A może grill raclette?

Niektórzy twierdzą, że boom na te urządzenia jeszcze przed nami. Grill raclette to dobre połączenie klasycznego grilla z płytą grzejną oraz możliwością komponowania własnych mini-zapiekanek.

grill-raclette

Konstrukcja jest banalnie prosta. Górna płyta grzejna o dużej powierzchni do klasycznego grillowania mięsa i warzyw oraz dolna z przestrzenią na kilka małych patelni pokrytych teflonem. Raclette stawia się na stole, gdzie każdy może skomponować własną zapiekankę, którą wstawi pod płytę grzejną. Po upieczeniu zapiekanek, komponujemy je z głównymi składnikami przyrządzonymi na górnej płycie.
Dodatkowe funkcje i wyposażenie

Grill elektryczny wydaje się dość prostym urządzeniem. Ale tylko wtedy, kiedy mamy do czynienia z tańszymi modelami. Te z wyższej półki cenowej mają dodatkowe, intrygujące funkcje.

Pomiar grubości mięsa – grube kawałki mięsa wymagają dłuższego czasu opiekania. Jeśli chcemy mieć to zadanie z głowy, warto wziąć pod uwagę opcję automatycznego pomiaru grubości mięsa. Wówczas grill sam dobierze za nas czas opiekania.

Regulacja położenia górnej płyty – w zamkniętych grillach może okazać się to dość istotnym elementem. Dlaczego? Bo wtedy samodzielnie zdecydujemy, jak blisko od naszych potraw znajdzie się górna płyta grzejna.

Łopatka do mięsa – jeden z tych elementów, który warto mieć w zestawie z grillem. Odporna na wysoką temperaturę nie zarysuje delikatnej powłoki płyty.

  • maciek

    fajny poradnik! chcę kupić grilla elektrycznego na nowy sezon, bo mam sporą kuchnię i balkon, na pewno by się przydał. już znalazłem kilka fajnych modeli, min. Intelligrill z Morphy Richards, który mi się na pierwszy rzut oka całkiem spodobał, ale do końca jeszcze nie zdecydowałem!