Przepisy na 5 prostych potraw z mikrofalówki

brownie blog

Jak często korzystacie z mikrofalówki w domu? Czy użycie jej ograniczyliście do odgrzewania gotowych potraw?

Jeśli tak, to trochę szkoda, bo to dosyć duży sprzęt i warto go wykorzystywać trochę częściej. Poniżej znajdziecie 5 prostych przepisów na potrawy, które można przyrządzić w mikrofalówce.

1. Popcorn

To prawdopodobnie pierwsza rzecz po odgrzewaniu obiadu, której przygotowanie przychodzi do głowy. Zapewne niejeden raz robiliście popcorn w specjalnej torebce ze sklepu, nadający się do zrobienia w mikrofalówce. Taki sam popcorn można przygotować samodzielnie w domu, w mikrofali.

Składniki:

  • ¼ filiżanki ziarna kukurydzy do popcornu
  • 1 śniadaniowa torebka papierowa
  • taśmia klejąca
  • łyżeczka masła

Kukurydzę wsypać do torebki, wrzucić do niej łyżeczkę masła, zabezpieczyć torebkę taśmą klejącą i wstawić do mikrofalówki. Włączyć urządzenie na najwyższą temperaturę na 1 minutę i 48 sekund lub trzymać włączoną do momentu aż czas pomiędzy wystrzałami ziarenek będzie wynosił 3 sekundy. Gotowe!

 

2. Sernik

To pewne, są dwa rodzaje ludzi. Ci, którzy kochają sernik i ci, którzy kochają brownie. Dobra wiadomość jest taka, że obydwa te ciasta można przygotować w mikrofalówce w ekspresowym tempie.

Składniki:

  • 4 łyżki serka typu Filadelfia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii/2-3 krople aromatu waniliowego
  • 3-4 łyżeczki cukru (według uznania)

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki w misce dostosowanej do kuchenki mikrofalowej. Piec w wysokiej temperaturze przez 90 sekund, mieszając co 30 sekund wszystkie składniki.

Przed podaniem schłodzić.

 

3. Brownie

Druga część ludzkości na deser wybierze brownie. Oto przepis:

Składniki:

  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki mąki
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka wody

Umieścić wszystkie suche składniki w kubku do kawy (lub słoiku – jak na zdjęciu)i dobrze wymieszać.

Dodać mleko i wodę do suchych składników i mieszać, aż do uzyskania konsystencji rzadkiego ciasta. Mieszać szybko, jeśli „ciasto” wydaje się bardzo gęste i suche, wystarczy dodać trochę mleka, aż konsystencja będzie trochę lżejsza.

Umieścić kubek w kuchence mikrofalowej na 30-45 sekund na wsokiej temperaturze. Można jeść na gorąco, najlepiej z lodami waniliowymi i owocami.

 

4. Avocado nadziewane jajkiem

Czyli sposób na szybki lunch w biurze.

Składniki:

  • ½ avocado
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, szczypiorek

Pogłębić miejsce po pestce w avocado i wbić do niego jajko. Posypać solą i pieprzem. Włożyć do mikrofalówki na około 1,5 minuty w wysokiej temperaturze. Po wyciągnięciu posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podawać na gorąco z grzanką.

 

5. Śniadaniowe ciasto w kubku na słono

 

ciastko.mikrofal.wkaSkładniki:

  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki mleka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 plaster szynki pokrojony
  • 1 plaster sera żółtego pokrojony
  • 1 pomidor koktajlowy pokrojony

Wymieszać suche składniki z mlekiem, dokładnie połączyć z resztą dodatków. Piec w kuchence mikrofalowej w wysokiej temperaturze przez 1 minutę i 30 sekund. Można podawać na gorąco lub po schłodzeniu.

 

Do dzieła!

Jeśli opanujecie przygotowanie tych 5 dań w mikrofalówce, bądźcie pewni, że tajemnice kuchni nie będą Wam straszne. Dobrej zabawy!