Przepis na śląski obiad – rolada z kluskami

Przepis na śląski obiad – rolada z kluskami

Kiedyś w każdym śląskim domu obowiązkową tradycją był niedzielny obiad składający się z wołowej rolady, klusek śląskich oraz modrej kapusty. I choć dziś Ślązacy nie trzymają się już tak sztywno tej zasady, zestaw ten wciąż jest jednym z bardziej popularnych. Istnieje wiele różnych przepisów i wariantów tej tradycyjnej potrawy. Warto pokusić się o jej przyrządzenie w lekko zmodyfikowanej, nowoczesnej wersji w której jednym ze składników jest mini korniszony.

Składniki:

Rolady:
mięso wołowe (6 plastrów),
boczek wędzony (ok 200 g),
mini korniszon (6 sztuk),
mięso mielone wołowe lub wieprzowe (ok 200 g),
duża cebula,
musztarda,
pieprz, sól do smaku,
bulion,
olej do smażenia.

Kluski:
ugotowane w mundurkach i obrane ziemniaki (ok 600-700 g),
2 jajka,
mąka ziemniaczana (ok 200 g),
odrobina soli.

Modra kapusta:
poszatkowana, czerwona kapusta (ok 500 g),
duża cebula,
odrobina octu,
sól, pieprz, cukier do smaku,
tłuszcz do smażenia,
ew. boczek.

Przygotowanie:
Mięso rozbić tłuczkiem i natrzeć musztardą. Pokroić w drobną kostkę boczek, mini korniszony oraz cebulę, wymieszać je z mięsem mielonym, przyprawić sola i pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładać na rozbite plastry mięsa i zawijać w rolady. Aby się nie rozpadały najlepiej związać je sznurkiem spożywczym, ale można też spiąć wykałaczką. Obsmażyć rolady na rozgrzanym oleju, następnie zalać bulionem i dusić około 40 minut. Garnek wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec jeszcze godzinę.
Ziemniaki ugnieść lub przecisnąć przez praskę, posolić, dodać jajka i mąkę. Wyrobić na jednolitą masę. Formować z masy kulki, robiąc w nich dziurkę palcem, następnie wrzucać na osolony wrzątek. Gotować od 2 do 5 minut od wypłynięcia.
Kapustę wrzucić na chwilę do wrzącej wody. Pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na odrobinie tłuszczu. Do cebuli dodać odcedzoną kapustę i jeszcze chwile razem smażyć. Doprawić solą, pieprzem i cukrem i octem. Można też dodać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek.

Jeszcze parę porad

Jeśli nie mamy zbyt dużego doświadczenia, można ewentualnie zamiast mięsa wołowego użyć wieprzowego, które jest nie tylko tańsze, ale i łatwiejsze do przyrządzenia.
Same rolady mogą być podawane również z innymi dodatkami, jednak ten tradycyjny zestaw to doskonałe połączenie smaków, które się nawzajem uzupełniają. Ciekawym akcentem dodającym wyrazistości jest mini korniszon. Wprawdzie przygotowanie całości jest czasochłonne, ale warto się wysilić, bo efekt zachwyci nawet wymagających smakoszy.