Grill elektryczny. Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Grillowanie w Polsce urosło do rangi jednego z obowiązkowych punktów podczas weekendów, urlopów czy spotkań w gronie rodzinnym lub ze znajomymi. Jednak preferencje szybko się zmieniają. Tradycyjne grille coraz częściej zastępujemy grillami elektrycznymi. Są mniej wymagające – nie trzeba ich rozpalać, doglądać, a czyszczenie jest znacznie bardziej komfortowe. Na co zwrócić uwagę, zanim dokonamy wyboru? Oto lista najważniejszych elementów.

Płyta czy ruszt?

Najważniejsze pytanie w kontekście wygody brzmi: na jakiej powierzchni chcemy piec i czy poszczególne elementy możemy włożyć do zmywarki?

W klasycznych grillach nie mamy wyboru – zawsze robimy to na ruszcie. W grillach elektrycznych możemy dodatkowo wybrać płytę ze specjalnymi żłobieniami. Ale oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy.

Zwykłe grille z rusztem bardziej oddają klimat grillowania, ale wówczas tłuszcz osiada na węglu, a z kolei w grillach elektrycznych na grzałce. Trzeba będzie więc to wszystko wyczyścić, bo tej części niestety nie włożymy do zmywarki.

W przypadku grilla z płytą tłuszcz ścieka po specjalnych rynienkach do zbiornika. Na koniec pieczenia wystarczy jedynie go opróżnić – w ten sposób unikamy nieprzyjemności związanej z czyszczeniem grzałki. Dodatkową zaletą jest również to, że potrawy nie przywierają do powierzchni. Jeśli więc zależy ci na maksymalnej wygodzie i przyjemności, wybierz płytę ze specjalnym zbiornikiem.

Warto też sprawdzić, czy płyta jest podzielona na mniejsze części. Wówczas prawie na pewno zmieszczą się one do zmywarki (kiedy płyta jest jedną częścią będzie to niemożliwe).

Stojący, a może stołowy?

W tym przypadku sporo zależy od naszych potrzeb. Jeśli organizujemy grilla dla kilku osób i nie mamy zbyt dużo miejsca, to najlepiej sprawdzi się grill stołowy.

Grille stojące to już duże większe wyzwanie, bo potrzeba do nich więcej miejsca na tarasach i ogrodach. Pamiętajmy tylko o konieczności posiadania długiego przedłużacza, aby doprowadzić do niego zasilanie.

Otwarty czy zamknięty?

Końcowy efekt pieczenia w obu przypadkach będzie podobny. Jedyna różnica to sposób, w jaki chcesz przyrządzić potrawy. Jeśli lubisz na nie patrzyć, a do tego nasycać się ulatniającym się zapachem i samodzielnie przekładać mięso, wybierz grill otwarty.

Grill zamknięty przypomina nieco opiekacz do kanapek. Mięso kładziemy na jedną z płyt grzejnych, a z góry dociskamy go drugą płytą grzejną. Nie będziemy mieli zbyt intensywnego zapachu grillowanego mięsa (stłumi go przykrywająca mięso płyta), ale będzie ono doskonale opieczone z obu stron jednocześnie. I to bez konieczności jego przekładania.

Jaka optymalna moc?

Powiedzmy sobie tutaj jedno: większa moc nie przyspieszy samego procesu pieczenia mięsa. Co najwyżej przyspieszymy drogę do jego spalenia, jeśli zbytnio jej zaufamy. Tu bardziej chodzi o to, jak szybko będzie się nagrzewał. Jeśli oczekujemy natychmiastowego efektu (np. żeby przygotować sobie coś do pracy), lepiej wybrać większą moc. Większość grilli ma moc od 800 W do 2500 W. Najtańsze są te o mocy od 1000 W do 1400 W. Za ok. 200 zł będziemy mieli urządzenie o mocy od 1500 W do 2000 W, a powyżej 2000 W będzie to wydatek na poziomie 350 zł.

Automatyczne programy grillowania – czy warto?

W sklepach są już grille z automatycznymi programami grillowania. Są oczywiście nieco droższe, ale pytanie, czy warto dopłacać i na czym polega praktyczna różnica?

Jeśli tylko od czasu do czasu chcesz upiec kiełbaskę czy filet z kurczaka, albo jesteś mistrzem grillowania, ta opcja będzie raczej zbędna. Automatyczne programy grillowania najlepiej sprawdzą się u tych, którzy chcą postawić pierwsze kroki w grillowaniu czegoś więcej niż prosty filet.

Jeśli więc nie jesteś pewien, czy równie łatwo jak kurczaka przyrządzisz owoce morza lub panini, wypróbuj jedną z automatycznych opcji, które samodzielnie dobierają czas i temperaturę pieczenia do potrawy. Jeśli grillowanie się zakończy, urządzenie powiadomi nas sygnałem dźwiękowym. W zależności od producenta spotkamy się z programami do hamburgerów, czerwonego mięsa, drobiu, ryb oraz warzyw.

Regulacja temperatury

Czy warto dopłacić nieco więcej pieniędzy i kupić urządzenie z regulacją temperatury? Wszak warzywa, drób czy czerwone mięso wymagają zupełnie innych temperatur.

Odpowiedź na to pytanie brzmi „oczywiście, że tak!”. Trudno bowiem oczekiwać, że każda potrawa będzie się idealnie grillować w każdych warunkach. Warto przy tym zwrócić uwagę na funkcję nazywaną wskaźnikiem wypieczenia mięsa.

W otwartych grillach możemy z łatwością kontrolować stan wypieczenia, ale w zamkniętych to już znacznie trudniejsze. Częste otwieranie pokrywy może obniżać temperaturę pieczenia, więc zwłaszcza w tych modelach wskaźnik wypieczenia mięsa sprawdzi się najlepiej.

A może grill raclette?

Niektórzy twierdzą, że boom na te urządzenia jeszcze przed nami. Grill raclette to dobre połączenie klasycznego grilla z płytą grzejną oraz możliwością komponowania własnych mini-zapiekanek.

Konstrukcja jest banalnie prosta. Górna płyta grzejna o dużej powierzchni do klasycznego grillowania mięsa i warzyw oraz dolna z przestrzenią na kilka małych patelni pokrytych teflonem. Raclette stawia się na stole, gdzie każdy może skomponować własną zapiekankę, którą wstawi pod płytę grzejną. Po upieczeniu zapiekanek, komponujemy je z głównymi składnikami przyrządzonymi na górnej płycie.
Dodatkowe funkcje i wyposażenie

Grill elektryczny wydaje się dość prostym urządzeniem. Ale tylko wtedy, kiedy mamy do czynienia z tańszymi modelami. Te z wyższej półki cenowej mają dodatkowe, intrygujące funkcje.

Pomiar grubości mięsa – grube kawałki mięsa wymagają dłuższego czasu opiekania. Jeśli chcemy mieć to zadanie z głowy, warto wziąć pod uwagę opcję automatycznego pomiaru grubości mięsa. Wówczas grill sam dobierze za nas czas opiekania.

Regulacja położenia górnej płyty – w zamkniętych grillach może okazać się to dość istotnym elementem. Dlaczego? Bo wtedy samodzielnie zdecydujemy, jak blisko od naszych potraw znajdzie się górna płyta grzejna.

Łopatka do mięsa – jeden z tych elementów, który warto mieć w zestawie z grillem. Odporna na wysoką temperaturę nie zarysuje delikatnej powłoki płyty.

Tekst pozyskany z archiwalnej wersji strony technologiczne.pl – Napisany przez autora bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *