Jak często korzystacie z mikrofalówki w domu? Czy użycie jej ograniczyliście do odgrzewania gotowych potraw?
Jeśli tak, to trochę szkoda, bo to dosyć duży sprzęt i warto go wykorzystywać trochę częściej. Poniżej znajdziecie 5 prostych przepisów na potrawy, które można przyrządzić w mikrofalówce.
1. Popcorn
To prawdopodobnie pierwsza rzecz po odgrzewaniu obiadu, której przygotowanie przychodzi do głowy. Zapewne niejeden raz robiliście popcorn w specjalnej torebce ze sklepu, nadający się do zrobienia w mikrofalówce. Taki sam popcorn można przygotować samodzielnie w domu, w mikrofali.
Składniki:
- ¼ filiżanki ziarna kukurydzy do popcornu
- 1 śniadaniowa torebka papierowa
- taśmia klejąca
- łyżeczka masła
Kukurydzę wsypać do torebki, wrzucić do niej łyżeczkę masła, zabezpieczyć torebkę taśmą klejącą i wstawić do mikrofalówki. Włączyć urządzenie na najwyższą temperaturę na 1 minutę i 48 sekund lub trzymać włączoną do momentu aż czas pomiędzy wystrzałami ziarenek będzie wynosił 3 sekundy. Gotowe!
2. Sernik
To pewne, są dwa rodzaje ludzi. Ci, którzy kochają sernik i ci, którzy kochają brownie. Dobra wiadomość jest taka, że obydwa te ciasta można przygotować w mikrofalówce w ekspresowym tempie.
Składniki:
- 4 łyżki serka typu Filadelfia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii/2-3 krople aromatu waniliowego
- 3-4 łyżeczki cukru (według uznania)
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki w misce dostosowanej do kuchenki mikrofalowej. Piec w wysokiej temperaturze przez 90 sekund, mieszając co 30 sekund wszystkie składniki.
Przed podaniem schłodzić.
3. Brownie
Druga część ludzkości na deser wybierze brownie. Oto przepis:
Składniki:
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki mąki
- ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka wody
Umieścić wszystkie suche składniki w kubku do kawy (lub słoiku – jak na zdjęciu)i dobrze wymieszać.
Dodać mleko i wodę do suchych składników i mieszać, aż do uzyskania konsystencji rzadkiego ciasta. Mieszać szybko, jeśli „ciasto” wydaje się bardzo gęste i suche, wystarczy dodać trochę mleka, aż konsystencja będzie trochę lżejsza.
Umieścić kubek w kuchence mikrofalowej na 30-45 sekund na wsokiej temperaturze. Można jeść na gorąco, najlepiej z lodami waniliowymi i owocami.
4. Avocado nadziewane jajkiem
Czyli sposób na szybki lunch w biurze.
Składniki:
- ½ avocado
- 1 jajko
- sól, pieprz, szczypiorek
Pogłębić miejsce po pestce w avocado i wbić do niego jajko. Posypać solą i pieprzem. Włożyć do mikrofalówki na około 1,5 minuty w wysokiej temperaturze. Po wyciągnięciu posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podawać na gorąco z grzanką.
5. Śniadaniowe ciasto w kubku na słono
Składniki:
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- szczypta proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki mleka
- 1 łyżeczka oleju
- 1 plaster szynki pokrojony
- 1 plaster sera żółtego pokrojony
- 1 pomidor koktajlowy pokrojony
Wymieszać suche składniki z mlekiem, dokładnie połączyć z resztą dodatków. Piec w kuchence mikrofalowej w wysokiej temperaturze przez 1 minutę i 30 sekund. Można podawać na gorąco lub po schłodzeniu.
Do dzieła!
Jeśli opanujecie przygotowanie tych 5 dań w mikrofalówce, bądźcie pewni, że tajemnice kuchni nie będą Wam straszne. Dobrej zabawy!
Treść z archiwalnej wersji strony, stworzona przez autora bloga.