Technologicznie

Ciekawostki z Tech świata

Dobry mikser kuchenny
Kuchnia

Dobry mikser kuchenny – jak wybrać?

Dla każdego amatora deserów dobry mikser kuchenny będzie nieocenionym sprzymierzeńcem. Na liście niezbędnych kuchennych sprzętów można go umieścić zaraz po lodówce, kuchence, patelni i czajniku elektrycznym. Mnie kojarzy się ze smakiem dzieciństwa i oblizywaniem końcówek ubabranych w smacznym kremie! Mogę się założyć, że 30 lat temu wszyscy korzystali z tych samych modeli i przygotowywali ciasta według tych samych receptur z książek pod tytułem „Kuchnia Polska”. Teraz zrobiło się trochę trudniej, bo wybór jest większy i nie wiadomo który wziąć, żeby się nie rozczarować.

Rodzaje mikserów kuchennych

Zasadniczo miksery dzielimy na dwa rodzaje. Dobry mikser ręczny to proste urządzenia o niewielkiej mocy. Dobry mikser stacjonarny to bardziej masywne urządzenia ze stabilnym korpusem oraz misą. Te drugie posiadają większą moc i co za tym idzie są droższe. Czy opłaca się w nie inwestować? Żeby odpowiedzieć na to pytanie, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii:

Po co nam dobry mikser kuchenny?

Pomijając oblizywanie końcówek i denerwowanie sąsiadów o drugiej w nocy, dobry mikser kuchenny będzie nam służył do przygotowania różnych potraw. Jeśli najczęściej przygotowujemy lekkie ciasto na biszkopt lub naleśniki albo ubijamy śmietanę, prosty ręczny mikser za mniej niż 100 zł powinien być wystarczający. Co innego, jeśli lubimy piec ciasta – szczególnie drożdżowe, których ugniatanie wymaga większych obrotów – wtedy zakup miksera stacjonarnego będzie zawsze lepszym pomysłem. Jeśli byśmy chcieli zrobić dla kogoś wyjątkowy tort urodzinowy, to mikser jest niezbędnym elementem do wykonania.

Jak dużą mamy kuchnię dla miksera?

Zawsze podobały mi się programy Jamiego Oliviera, który co chwilę wyciągał kolejne urządzenia jak karty z rękawa. A to maszynkę do robienia makaronu, a to specjalną wagę, a to znowu moździerz albo kamień do pieczenia pizzy. Wiesz o co chodzi? Właśnie. Kuchenny blat zazwyczaj nie ma 20 metrów długości, a szafki nie są bez dna. Znacznie prościej jest upchnąć mały dobry mikser kuchenny ręczny niż wielkiego robota z misą, prawda?

Jak bardzo zależy nam na wygodzie? – dobry mikser kuchenny

Zasadniczo zawsze powinno nam zależeć, chyba że dobry mikser kuchenny będzie używany raz w roku w święta i przez ten jeden dzień jest nam wszystko jedno. Jeśli jednak korzystamy z niego regularnie, to należy zwrócić uwagę na ergonomię. Przede wszystkim wygodne antypoślizgowe elementy – w przypadku miksera ręcznego – uchwyt, w przypadku mikserów stacjonarnych – podstawa. Możemy także wybrać, jaka regulacja prędkości obrotów bardziej nam odpowiada – skokowa, gdzie przełączamy po prostu kolejny numer zwiększając szybkość (jak w suszarce) lub płynna, gdzie reguluje się tempo wciskając + lub -.

W następnej kolejności można zwrócić uwagę na dodatkowe udogodnienia – wagę elektroniczną, dodatkowe końcówki, nakładki zapobiegające rozpryskiwaniu ciasta po całej kuchni, zabezpieczenie przed przegrzaniem. Jeśli z dobrego miksera kuchennego korzystamy często, istotna będzie także jakość materiałów – zawsze metalowa misa będzie lepszym rozwiązaniem od plastikowej.

Z czasem dobry mikser kuchenny przyda się każdemu, kto aspiruje do przyrządzania czegoś więcej niż herbata, tosty i jajka na twardo. Na szczęście miksowanie składników do ciasta jest znacznie prostsze niż miksowanie muzyki. Jeśli odpowiednio zmierzymy siły na zamiary, to uda się wszystko zrobić sprawnie i niedrogo.

A ty miksujesz regularnie czy raczej w panice szukasz gotowego deseru na godzinę przed przybyciem gości? 🙂

Dowiedz się więcej na temat tortu urodzinowego z psim patrolem, a może sam go kiedyś wykonasz?

Tekst pozyskany z archiwalnej wersji strony technologiczne.pl – Napisany przez autora bloga.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *