Czasami niepozorne urządzenie potrafi zdziałać w kuchni prawdziwe cuda. Proste przepisy z użyciem zmiksowanych składników sprawdzą się w każdym domu i o każdej porze. Poza tym przyrządzicie je błyskawicznie. Przedstawimy wam prykładowe potrawy z blendera. Mam nadzieję, że Wam przypadną do gustu.
Potrawy z blendera – może zupa-krem z brokułów?
Do potrawy z blendera trzeba posiekać drobno cebulę, 3 duże marchewki i ząbek czosnku smażymy na maśle. Do garnka wlewamy 4 szklanki wody, bulion i 500 g pokrojonych brokułów. Po zagotowaniu łączymy z usmażonymi warzywami i gotujemy jeszcze 15 min aż brokuły zmiękną. Całość miksujemy blenderem. Następnie zupę doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Przed podaniem dodajemy śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. W podobny sposób możemy przyrządzić zupę-krem z dyni, kalafiora albo cukinii.
Potrawy z blendera – egzotyczna przekąska hummus
Nie ma to jak egzotyczna potrawa z blendera – przekąska pochodząca z Bliskiego Wschodu. Do blendera wrzucamy 500 g ciecierzycy, rozdrobniony ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki kminu rzymskiego i 1 łyżeczkę dobrej oliwy z oliwek. Miksujemy na wolnych obrotach aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Możemy także dodać odrobinę soku z cytryny i pastę tahini. Hummus najlepiej podawać z chlebem pita i świeżymi warzywami.
Sos salsa z blendera
Nie musimy kupować gotowych sosów do chipsów, czy nachos skoro możemy je zrobić sami. Naszą potrawą z blendera będzie sos salsa. Jeśli lubimy ostrą salsę, wystarczy zmiksować za pomocą blendera: 2 puszki pomidorów, 40 g papryczek chili, 1 drobno posiekaną cebulę, sok z limonki, szczyptę soli oraz 3 łyżeczki kolendry. Z połączenia tych składników powstanie fantastyczna meksykańska salsa. Możecie również w blenderze robić zdrowe pasty warzywne. To wszytsko zależy od waszej wyobraźni.
Koktajl truskawkowy z blendera
Do blendera wrzucamy 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych), 150 g jogurtu i 2 łyżki cukru. Po zmiksowaniu można jeszcze przecedzić napój przez nylonowe sitko, aby pozbyć się pestek. Latem podajemy razem z kruszonym lodem dla ochłody. Nasza potrawa z blendera – w tym przypadku koktaj będzie cudownym rozwiązaniem na upalne dni.
Domowy majonez z bledera
Ten przepis może się przydać, jeśli akurat zamkną wszystkie okoliczne sklepy, a majonez jest nam potrzebny. Albo jeśli mamy ochotę przygotować coś własnym sposobem i bez konserwantów. Za pomocą blendera naszą potrawę miksujemy 1 duże jajko, 150 ml oliwy z oliwek lub oleju, łyżeczkę musztardy, 3 łyżeczki soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli macie marynowane warzywa w słoikach, to również możecie je zblendować a zobaczycie jak cudowny smak zostanie wydobyty.Jakie jeszcze znacie sprawdzone przepisy z użyciem blendera? Piszcie w komentarzach! Oczywiście możecie rówież zapoznać się z wegańskim przepisem przy użyciu blendera. Zapraszamy!
Tekst pozyskany z archiwalnej wersji strony technologiczne.pl – Napisany przez autora bloga.
Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony. Od dzisiaj zaglądam regularnie i subsbskrybuję kanał RSS. Pozdrowienia 🙂
Talentem bije każdy Twój wpis i post, twórcze myślenie nie sprawia Ci problemu, to się nazywa intelektualny most, on sprawia wielką radość każdemu odwiedzającemu.
Prawdziwy przyjaciel to nie ten, kto osusza łzy twoje, Niczm jak Drapieżne lwy Tołstoje, ale ten, kto nie pozwala ci ich wylewać, innym zabrania się z Ciebie wyśmiewać E. F. Teixeira & Zeroo Cool..
Słowa mają ogromną moc, Ja bardzo w to wierzę. Mogą inspirować, dawać motywację lub pocieszenie, a gdy go potrzeba. Czasem w jednym zdaniu jak zaklęta jest mądrość, której szukamy w życiu przez bardzo długi czas. zapraszam do siebie 🙂