Technologicznie

Ciekawostki z Tech świata

wielofunkcyjne urządzenie do gotowania multicooker
Kuchnia

Wielofunkcyjne urządzenie do gotowania – multicooker

Gotowanie teraz i kiedyś to zupełnie co innego szczególnie jeśli chodzi o wielofunkcyjne urządzenie do gotowania multicooker. Nawyki żywieniowe Polaków stale się zmieniają, więc nic dziwnego, że na stołach pojawiają się zupełnie nowe potrawy, a w kuchni nowe urządzenia, z których kiedyś nie korzystaliśmy. Kuchenka z piekarnikiem oraz zestaw rozmaitych garnków i patelni to już stanowczo za mało dla tych, którzy chcą gotować w domu. Zwłaszcza, kiedy zażyczymy sobie innych, niż te najbardziej podstawowe sposobów przyrządzania posiłków (na przykład gotowania na parze czy grillowania). Jeśli mamy taką potrzebę, możemy zafundować sobie parowar, piec do chleba, specjalne urządzenie do gotowania ryżu czy zestaw do fondue. Problem pojawia się wtedy, gdy dysponujemy małą kuchnią i nie sposób tam pomieścić wszystkich urządzeń, a każdy z nas chciałby mieć nowoczesną kuchnię marzeń.

Wielofunkcyjne urządzenie do gotowania – multicooker. Charakterystyka

Multicooker to taki uniwersalny sprzęt, który łączy w sobie funkcje innych. Zasada działania jest tu bardzo prosta. Umieszczamy produkty w środku i w zależności od tego, co chcemy zrobić, wybieramy odpowiedni program. Na przykład smażenie, duszenie, gotowanie na parze czy rozmrażanie. Im bardziej zaawansowane urządzenie, tym więcej daje różnych możliwości.

Dlaczego warto mieć wielofunkcyjne urządzenie do gotowania multicooker w domu?

Oto 3 powody dal których warto mieć multicooker:

  1. Zdrowe odżywianie – podobnie jak parowar multicooker pozwala przyrządzać potrawy na parze, co sprzyja zachowaniu większej ilości witamin i innych składników odżywczych niż w przypadku smażenia na tłuszczu czy pieczenia w piekarniku. Korzystając z urządzenia możemy przyrządzać obiady szybko, prosto i zdrowo.
  2. Oszczędność czasu i pieniędzy – wybór jednego urządzenia w cenie kilkuset złotych zawsze będzie lepszym rozwiązaniem niż kupno osobno parowaru, kuchenki mikrofalowej i patelni do grillowania. Łatwiej także zachować czystość w domu, jeśli nie zbieramy w zlewie wielu naczyń do mycia, a zamiast tego mamy jedno do łatwego oczyszczenia po każdorazowym użyciu.
  3. Bezpieczeństwo i łatwość przyrządzania potraw – multicooker pozwoli sprawdzić się w roli kucharza praktycznie każdemu. Praktycznie ma ma możliwości żeby przypalić potrawę, poparzyć się przy wyjmowaniu dania albo narazić się na niebezpieczeństwo pożaru. Gotować możemy przy otwartej i przy zamkniętej pokrywie, więc w trakcie gotowanie możemy swobodnie mieszać, próbować i doprawiać. Nie generuje hałasu jak skwierczący na patelni tłuszcz, zapobiega także roznoszeniu się po całym domu intensywnych zapachów cebuli, czosnku czy brukselki.

Nie jest to oczywiście cudowne rozwiązanie wszystkich kuchennych wyzwań. Pamiętajmy, że nie możemy przecież za pomocą tego urządzenia przyrządzać kilku potraw jednocześnie, więc nie zastąpimy w 100% czteropalnikowej kuchenki. Ogranicza nas także pojemność – od 5 do 10 litrów. Niemniej w wielu kwestiach jako uniwersalny sprzęt multicooker pozwoli zaprowadzić ład i porządek oraz sprawdzi się przy wielu zadaniach. Szczególnie do małej kuchni to idealna propozycja albo w przenośnej kuchni, wtedy o wiele łatwiej będzie nam przyrządzać potrawy.

Najlepszy multicooker to?

W sklepach możemy znaleźć wiele propozycji od firmy Redmond, a także od innych czołowych producentów jak Tefal, Philips albo Zelmer. Te najciekawsze potrafią wszystko łącznie z przyrządzaniem jogurtu, sterylizacją naczyń i pasteryzacją. Mało prawdopodobne żebyśmy korzystali regularnie z 34 różnych programów, ale dobrze wiedzieć, że są. Nigdy nie wiadomo, kiedy coś się przyda.

Tekst pozyskany z archiwalnej wersji strony technologiczne.pl – Napisany przez autora bloga.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *