Technologicznie

Ciekawostki z Tech świata

Potrawy z blendera
Kuchnia

Potrawy z blendera – 5 prostych, które przygotujesz sam

Czasami niepozorne urządzenie potrafi zdziałać w kuchni prawdziwe cuda. Proste przepisy z użyciem zmiksowanych składników sprawdzą się w każdym domu i o każdej porze. Poza tym przyrządzicie je błyskawicznie. Przedstawimy wam prykładowe potrawy z blendera. Mam nadzieję, że Wam przypadną do gustu.

Potrawy z blendera – może zupa-krem z brokułów?

Do potrawy z blendera trzeba posiekać drobno cebulę, 3 duże marchewki i ząbek czosnku smażymy na maśle. Do garnka wlewamy 4 szklanki wody, bulion i 500 g pokrojonych brokułów. Po zagotowaniu łączymy z usmażonymi warzywami i gotujemy jeszcze 15 min aż brokuły zmiękną. Całość miksujemy blenderem. Następnie zupę doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Przed podaniem dodajemy śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. W podobny sposób możemy przyrządzić zupę-krem z dyni, kalafiora albo cukinii.

Potrawy z blendera – egzotyczna przekąska hummus

Nie ma to jak egzotyczna potrawa z blendera – przekąska pochodząca z Bliskiego Wschodu. Do blendera wrzucamy 500 g ciecierzycy, rozdrobniony ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki kminu rzymskiego i 1 łyżeczkę dobrej oliwy z oliwek. Miksujemy na wolnych obrotach aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Możemy także dodać odrobinę soku z cytryny i pastę tahini. Hummus najlepiej podawać z chlebem pita i świeżymi warzywami.

Sos salsa z blendera

Nie musimy kupować gotowych sosów do chipsów, czy nachos skoro możemy je zrobić sami. Naszą potrawą z blendera będzie sos salsa. Jeśli lubimy ostrą salsę, wystarczy zmiksować za pomocą blendera: 2 puszki pomidorów, 40 g papryczek chili, 1 drobno posiekaną cebulę, sok z limonki, szczyptę soli oraz 3 łyżeczki kolendry. Z połączenia tych składników powstanie fantastyczna meksykańska salsa. Możecie również w blenderze robić zdrowe pasty warzywne. To wszytsko zależy od waszej wyobraźni.

Koktajl truskawkowy z blendera

Do blendera wrzucamy 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych), 150 g jogurtu i 2 łyżki cukru. Po zmiksowaniu można jeszcze przecedzić napój przez nylonowe sitko, aby pozbyć się pestek. Latem podajemy razem z kruszonym lodem dla ochłody. Nasza potrawa z blendera – w tym przypadku koktaj będzie cudownym rozwiązaniem na upalne dni.

Domowy majonez z bledera

Ten przepis może się przydać, jeśli akurat zamkną wszystkie okoliczne sklepy, a majonez jest nam potrzebny. Albo jeśli mamy ochotę przygotować coś własnym sposobem i bez konserwantów. Za pomocą blendera naszą potrawę miksujemy 1 duże jajko, 150 ml oliwy z oliwek lub oleju, łyżeczkę musztardy, 3 łyżeczki soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jeśli macie marynowane warzywa w słoikach, to również możecie je zblendować a zobaczycie jak cudowny smak zostanie wydobyty.Jakie jeszcze znacie sprawdzone przepisy z użyciem blendera? Piszcie w komentarzach! Oczywiście możecie rówież zapoznać się z wegańskim przepisem przy użyciu blendera. Zapraszamy!

Tekst pozyskany z archiwalnej wersji strony technologiczne.pl – Napisany przez autora bloga.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *